LKG

2012-06-19 10:02:54 » Oliver
Tänkte dra en liten förklaring till Olivers missbildning ifall om det är någon som undrar men inte vågar fråga. Kan även passa på att nämna att det är fritt fram att fråga hur mycket ni vill, vi tar absolut inte illa upp. I nuläget så vet vi dock inte så mycket själva eftersom vi ännu inte varit på Sahlgrenska.
Det spontana är att man kallar missbildningen för Gomspalt (sista bokstaven i LKG). Men det stämmer inte fullt ut. Vet man inte bättre (jag inkluderad när Oliver föddes) så tror man att det kallas Gomspalt. Gomspalt innebär att det är öppet upp i gommen vilket gör att det blir svårt att äta och dricka och barnet får i sig massor med luft.
Första bokstaven i LKG står för Läpp. Andra bokstaven står för Käke. Man kan alltså ha sex olika kombinationer av spalt, och i värsta fall har man alla tre bokstäverna! Oliver är förskonad från gomspalten. Han har så kallad ensidig Läpp/Käk-spalt. Dock så innebär spalten ändå att han får i sig luft när han äter från flaskan och har en hel del gaser i magen vilket gör oooont på lilleman. För tillfället provar vi om det hjälper att låta honom ta Minifom-droppar vilka ska förstöra luftbubblorna i magen. Att Oliver inte tar tröstnappen kan ju kanske bero på spalten, men det är inte helt säkert. Det vi dock vet är att det är bra om han Gör det eftersom nappen stimulerar överläppen vilken annars blir ganska orörd. Just nu försöker vi, enligt Sahlgrenskas rekommendationer, få honom att ta napp och har provat alla märken som finns ute i mataffären och på Beginners. För själva matningen så finns det en specialflaska för att underlätta för spaltbarn, men det finns inget i tröstnappväg, så det är bara att fortsätta att låta honom prova varje dag för att han förhoppningsvis ska ta den en dag.
Man opererar läppen när han är runt 6 månader gammal. Mer besked får vi efter vi varit i Göteborg. Käken opereras dock inte förrens strax innan han ska börja skolan eftersom en tidigare operation än så kan göra att käken fortsätter växa och bygger in soänningar vilket gör att det blir snett och misslyckat. Vi tror inget annat än att läppen kommer bli jättefin efter operationen :) Men det kommer nog inte bli lätt för mig och Fredrik att se honom sövas och köras in på operation...
Så nu vet nu lite mer :) Får se om vi får en kallelse till Göteborg med posten idag. Kommer nog bli en tripp dit under semestern.
1 kommentarer
Helena
2012-06-19 10:47:38

Nu vet ju inte jag när ni började o hur ofta o när ni ger dropparna, men lite tips från en minifomätare :P



Jag tar tre tabletter dagligen strax före mina tre stora måltider, frukost lunch o middag (pga IBS). Glömmer jag en tablett så märks det med en gång. Små barn äter ju i stort sett lika mkt varje gång så det är nog jätteviktigt att inte hoppa nån måltid.



Glömmer man någon/några tabletter så kan det ta ett par dagar innan man märker den goda effekten igen. För de hjälper o håll ut ett gäng dagar innan resultaten kommer.



Detta hade ni säkert redan stenkoll på. Hoppas att dropparna hjälper o att lillkillen blir lite lugnare.




« NAMN
« E-POST (publiceras ej)
« BLOGG
Kommentar: