Inför resan

2007-12-27 21:54:54 » Resa
Igår beställde jag valuta och bokade parkeringsplats på Arlanda, hur smidigt som helst. För tillfället sitter jag och skriver rent vår packlista som vid det här laget är ganska välanvänd med kludd lite här och var...men nu ska det bli ordning och reda. Det kan ju vara bra att ha med sig en packlista i handbagaget också om det skulle vara så att man blir bestulen på sitt bagage... Jag surfade runt lite på nätet för att se om det var något som jag glömt till vårt reseapotek och hittade en text på resbort.com som fick mig att le...alla som varit i Thailand känner garanterat igen sig!

Texten följer nedan:


Hur är det att gå på toaletten i Thailand?   

Man gör inte på samma sätt som när man går på toan hemma, men med lite övning kommer du att klara av det med glans. Här kommer en kort introduktionskurs:


När du kommer in i toaletten, som på thailändska heter hawng nam, kommer du att märka att det inte ser ut som hemma. Det finns ingen toalettstol utan istället ett par fotsteg där du skall placera dina fötter. Ja, det är meningen att du skall sätta dig på huk, så det är bäst att du har skött din stretching och muskelträning väl så att dina ben är smidiga och starka.

Men först måste du hänga upp din väska på kroken på väggen, som dock oftast inte finns där. Du vill helst inte ställa den på golvet eftersom det alltid är blött. Finns det inte någon enda spik eller krok någonstans? Jaså inte, försök då att vira remmen runt dörrhandtaget så att den hänger fritt från vattnet på golvet.


Ser du den där hinken, eller den lilla bassängen, bredvid toaletten som är fylld med vatten? Den används för att spola toaletten. Häll bara vattnet i toalettskålen, (det bör finnas en skopa för detta ändamål) och toaletten kommer att spola sig själv som genom ett mirakel. Är det inte fantastiskt?

Du har förstås lämnat skorna utanför huset, eller åtminstone utanför dörren till toaletten om du är på en offentlig toalett.

Ok, när du är redo så ställer du dig grensle över toaletten, med fötterna på fotplattorna, och hukar dig ner. Jag vet att detta inte är lätt men det finns inget bättre sätt. När du hukar dig ner måste du tänka på två saker. Det första är att du inte, hur lockande det än kan förefalla, sätter dig ner på toaletten. Du kan vila dig i en stol efteråt om du behöver. Det andra är att du måste försöka att hålla balansen. Det finns inte mycket att hålla i sig i så du är tvungen att göra så gott du kan.



Notera papperskorgen för använda papper.


När du är färdig så tar du fram toalettpapperet som du har med dig. Va? Har du inte med dig något toapapper? Okej, ingen panik. Du ser den där lilla slangen bredvid toaletten. Du kan använda den för att tvätta dig och efteråt kan du tvätta dig ordentligt med tvål och vatten. Oj, har du inte med dig tvål heller? Okej, skölj dina händer i tvättfatet och när du är klar torkar du dem på din handduk (dina byxor eller din skjorta).
Rusa sedan iväg till närmaste affär och köp en tvål och ha den med dig hela tiden. Då är du redo för alla nödsituationer.


Om du bor i Thailand kommer du att lära dig att alltid ha en tvål med dig och att ta med dig toalettpapper innan du går på hawng naam. De flesta affärer och gatuförsäljare kan förse dig med några rutor toalettpapper som de har liggande eftersom de också använder det till att torka upp annat med och för att rengöra saker. Du kan hitta det överallt, utom där du verkligen behöver det - på toaletten.

På en del toaletter står en papperskorg som är ämnad för det använda papperet. Avloppsledningarna är inte dimensionerade för papper och om du spolar ner det blir det stopp och översvämningar.

Om du håller dig längs de stora turiststråken kommer du att slippa ovanstående problem. De allra flesta ställen för faranger (västerlänningar) har "European toilet", av den typ som vi västerlänningar är vana vid. Men ha för säkerhets skull alltid med dig tvålen.

3 kommentarer
Anna
2007-12-27 22:58:54

Man sitter alltså inte och läser i lugn och ro på toan i Thailand ;p


Anna
2007-12-28 17:13:20 » http://annskipannski.blogg.se

Förra året hade vi Codorniu (Cavas Clàsico) Har för mig att den var rekommenderad i någon tidning. Dessutom var den billig... Har kvar en flaska som får duga i år me, har lite svårt för bubbel.. men det gick abselut att dricka.


Peter
2007-12-29 03:17:36

Knasigt ställe... skulle ju få kram och ramla ner i hålet eller nåt..




« NAMN
« E-POST (publiceras ej)
« BLOGG
Kommentar: